Opis projekta

Radionica “Otkrijte svoj imago – sliku osobe koja vas nesvjesno privlači”

Naše djetinjstvo ima puno utjecaja na naše sadašnje ponašanje, izbore i odluke. Međutim, rijetko se povezuje da način ponašanja naših roditelja prema nama u djetinjstvu, određuje naš izbor partnera u odrasloj dobi. Tako nas uči dr. H. Hendrix koji je na tome razvio svoj teorijski pristup „Imago terapija“. Osnovna je postavka Imago terapije da naš izbor partnera nije slučajan. Nesvjesno nas privlače osobe koje imaju obilježja jednog ili oba naših roditelja. Kroz naše odrastanje modeli odnosa s bliskim osobama, koji su ispunjeni ohrabrenjima, ali i povredama, kao i primjeri njihova odnosa , stvaraju u našem umu senzorni otisak IMAGO, o tome kako izgleda intimna veza. Imago je pojam za sliku u našoj glavi koja u sebi sadrži pozitivne, ali i negativne osobine naših roditelja. Već u najranijoj dobi naučimo i zapamtimo kakav bi trebao biti naš imago, odnosno naš idealan partner. Najčešće se neugodno iznenadimo kako shvatimo da osoba u koju smo se na početku zaljubili ima sve osobine koje ne volimo. I tada mislimo da će biti najbolje da prekinemo tu vezu, nađemo nekog tko nam bolje odgovara te s kime se bolje razumijemo i slažemo. Ali, ako ne osvijestimo da to što tražimo nosimo u sebi, te da nije problem u partneru nego u našim ranim povredama, priča će se svaki put ponavljati.

Često puta mi znaju doći žene i muškarci, koji iza sebe imaju 2 do 3 veze koje nisu bile za njih zadovoljavajuće i kada usporede sve te veze, odnosno osobe, dolaze do uvida da se obrazac neprestano ponavlja.

 

Tada čujem rečenice ovog tipa:

„On je isti kao i moj bivši.“

„Ona se ponaša na jednak način kao i sve prije nje.“

Kada nismo zadovoljni u vezi, često tražimo drugog partnera, a neugodno se iznenadimo kada ponovo izaberemo nekog sličnog onom od kojeg smo otišli.

Prošle veze, iako mogu biti podsjetnici na bol i promašaj, vrijedan su prozor u probleme, povrede i sukobe kojima moramo pristupiti želimo li bolje odabirati partnere i bolje se nositi s problemima veza u budućnosti.

NA OVOJ RADIONICI ĆETE KROZ VJEŽBE:

  • Osvijestiti sliku svog Imaga (odnosno otkriti ćete pozitivne i negativne osobine osoba koje vas nesvjesno privlači)
  • Uvidjeti zašto ste odabirali određene partnere i kakve to veze ima sa vama samima
  • Otkriti koje frustracije vam se protežu kroz vezu te kako najčešće reagirate na njih
  • Istražiti nove načine ponašanja u odnosu

Prijave za grupnu ili individualnu radionicu na mail:marta.putpromjene@gmail.com ili na mob:091/935-6942.

Radionica traje 2h i odvija se u Zagrebu.