PSIHOTERAPIJSKI RAD2024-06-28T14:32:49+02:00

PSIHOTERAPIJSKI RAD

Unatoč mnogim predrasudama u našem društvu prema psihoterapiji i savjetovanju, u tom procesu dolazimo do bolje kvalitete života i pritom upoznajemo sebe. Mnogi misli da je psihoterapija „ležanje na kauču“, no to je daleko od istine. U psihoterapijskom procesu terapeut vodi klijenta kroz proces upoznavanje sebe i svojih problema te nošenja s njima.  Ponekad život pred nas stavi velike kušnje i izazove za koje mislimo da ne možemo prijeći i vodi nas do krajnjih granica izdržljivosti. U tom trenutku kada mislimo da više ne može nikuda leži naša najveća snaga i prostor za rast. Iz osobnog iskustva znam da se svaki problem može riješiti samo treba ostati „sada i ovdje“ i doći do svog rješenja uz pomoć osobe koja vas aktivno sluša, usmjerava pitanjima i podržava vas u vašem razvoju i rastu. U ovom slučaju psihoterapeut vam može biti od neprocijenjive pomoći dok upoznajete sebe, svoje emocije i tražite svoj put. Dok tražimo svoj put i suočavamo se sa različitim preprekama bitno nam je da imamo kraj sebe osobu koja nam može to olakšati jer taj put nije lagan, ali donosi neizmjerno zadovoljstvo kada se svjesno krene u tom smjeru.

„Svi smo mi junaci svog života.“

ULOGA PSIHOTERAPEUTA I ODNOS SA  KLIJENTOM

Psihoterapeut je stručna osoba  koja uz pomoć pitanja, tehnika, metoda i svoje stručnosti pomaže klijentu da otkrije vlastitu životnu priču. Cilj psihoterapije nije baviti  se drugim ljudima o kojima klijent priča, njihovim životima i postupcima već se u tom procesu usmjerava klijenta da uvidi na koji način on sam percipira,doživljava i proživljava  svijet kao takav. Upravo zbog toga psihoterapeut nema odgovore jer svatko ima svoje odgovore. Psihoterapeut nije čarobnjak koji može čarobnim štapićem promijeniti nečiji život. Kada dođete u taj proces treba prihvatiti da je puno toga zakopano u vama i da treba ići polako kako bi to izašlo na površinu i kako bi došlo do promjene. Svjestan psihoterapeut to zna te prati osobu i njezine odgovore. Služi se svojom intuicijom te se empatički uživljava u ono što klijent govori i promatra njegovo ponašanje, no pritom ne gubi vlastiti pojam sebe te ostaje svjestan.

Odnos psihoterapeuta i klijenta je povjerljiv,profesionalan i ravnopravan odnos i sve što kažete ostaje u tom povjerljivom odnosu, na što mene, ali i ostale psihoterapeute, obvezuje i etički kodeks. No ujedno to je i osoban odnos u kojem kroz kontakt dolazi do promjena i klijent razvija sve svoje sposobnosti te dolazi do uvida kojih prije nije bio svjestan.  Kao i svaki drugi odnos i ovaj se gradi i stvara se povjerenje u psihoterapeuta jer na taj način klijent se oslobađa straha i srama te može slobodno izraziti sve što je u njemu kako bi mogao doći do promjene. Psihoterapeut nudi sigurno mjesto i postavlja pozitivne granice i pravila kako bi taj odnos bio još kvalitetniji i sam proces rada bolji. Jednom kada klijent dovoljno upozna sebe i svoju unutranju snage posao psihoterapeuta završava.

U ČEMU SVE MOŽE POMOĆI PSIHOTERAPIJA:

Ljudi dolaze sa različitim problemima. Nijedan problem nije sramota i osoba ga ne treba potiskivati. Baš suprotno ako ga potiskujemo dolazi do toga da se problem pojača i izlazi na površinu na različite načine. Jedan od načina je i u obliku tjelesnih simptoma (napadaji panike, kožna oboljenja, različite upale, itd.).Simptom ponekad ne bira put, on želi da ga se vidi i da se obrati pozornost na njega.

„Ono što je sada slabost jednom će postati naša naveća snaga.“

U otvorenoj i podržavajućoj atmosferi, uz potpunu diskreciju:

• možete otvoreno, bez osude, reći što vas muči
• osvijestiti štetne i nefunkcionalne obrasce ponašanja
• iskusiti nove obrasce ponašanja i proširiti mogućnosti izbora
• zacijeliti svoje emocionalne povrede
• naučiti razviti prisnost sa sobom i drugima
• naučiti kako se nositi sa stresom
• otpustiti stvari, situacije koje vas koče u razvoju
• osvijestiti svoje jake strane te naučiti prihvatiti slabije strane
• otkriti svoje potencijale i ono u čemu ste jedinstveni

KAKO TO IZGLEDA KADA DOĐETE K MENI:

Prvi susret dogovaramo putem e-maila ili telefona. Na prvom susretu kroz inicijalni razgovor, postavljanjem pitanja analiziramo situaciju, problem zbog kojeg ste došli. I na temelju toga razvijamo ciljeve za budućnost i smjer u kojem ćemo ići u radu. Pristup, tehnike i  tempo rada usklađujem prema potrebama klijenta i njegovim trenutnim mogućnostima. Nema forsiranja i cijeli proces ide korak po korak. Uglavnom klijent na prvom susretu dobije uvid u svoju situaciju i problem s kojim je došao. I na tome nastavljamo rad i promjenu.

Jedna savjetodavna/psihoterapijska seansa traje 60 minuta. I nakon toga dogovaramo daljne susrete u skladu sa zajedničkim vremenskim rasporedom.

KOLIKO TRAJE CIJELI PROCES:

Nakon uvodnih seansi i početnih dogovora, započinje terapijski proces koji će, ovisno o vrsti problema te želji i potrebama osobe, potrajati neko vrijeme. Ponekad proces ide brže, a ponekad sporije. Kroz terapijski rad osoba ima prilike osvijestiti nesvjesne ili potisnute dijelove sebe, suočiti se sa svojim strahovima, raditi nas svom samopouzdanju, govoriti iskreno i otvoreno o svojim željama i potrebama, učiti o granicama (svojim i tuđim) i mogućnostima te ujedno otkrivati i razvijati u sebi svoje maksimalne potencijale. Temeljna zadaća psihoterapije je naučiti vas da autonomno i slobodno živite život u skladu sa svojim najdubljim vrijednostima.

Novosti / Blog

Savjeti za bolji i kvalitetniji život

Zašto je moralo biti tako?

Toliko često pitanje svih osoba koje iza sebe imaju prošlost, a imamo ju svi. Prošlost uključuje izbore, dobre i loše dane, trenutke kada niste znali bolje, tek sada

Vrijeme iza prekida toksične veze

Iako mnogi misle da će pri izlasku iz toksične veze, odmah osjetiti sreću,olakšanje i ispunjenost,to baš nije tako. Najčešće se događa da olakšanje osjetite tek na kratko,a nakon

“Radionica Otkrijte svoj Imago je izrazito korisna, pogotovo na individualnom pristupu gdje sam osvijestila kakve partnere privlačim, kako je to povezano sa djetinjstvom te što uistinu tražim u vezi.”
Ana,34
“Došla sam na savjetovanje sa različitim prijašnjim iskustvima terapeuta, no ovaj pristup kroz rad na povezivanju emocija i razuma pomogao mi je pustiti neke stvari iz prošlosti,vratiti se sebi. Vrlo pohvalno je što sam uz pomoć Marte došla do svojih odgovora i dvoje istine.”
Marina, 39
“Vrlo stručna, puna empatije. Kroz savjetovanje proradila sam razne teme u sebi i došla do dubljeg razvoja te promjene starih obrazaca ponašanja.”
Josipa, 30
“Prošla sam sve radionice.Vrlo ugodna i opuštena atmosfera. Iz svake dobila i naučila puno za sebe i svoj napredak. Veselim se daljnjoj suradnji!”
Jelena, 28
“Došla sam na savjetovanje sa niskim samopouzdanjem i povremenim napadajima panike. Kontinuiranim radom na sebi, proradom emocionalnih povreda i puštanjem emocija, napadaji panike su prestali, a ja sam povećala svjesnost o tome što volim i želim.”
Renata,35
“Kroz radionicu Unutarnje dijete dobila sam puno korisnih informacija koje sam potiskivala u sebi, a time i svoju živost i kreativnost.”
Iva, 32

Naslov

Go to Top