Jeste li izašli iz toksične veze te i dalje imate osjećaj da ste psihički i emocionalno ostali u vezi sa dotičnom osobom? Moguće je da se radi o vezanosti kroz traumu. Najčešće se to događa u i nakon veze sa narcisoidnom osobom. Čini vam se da ste zapeli i da nikada neće prestati misli o toj osobi. Važno je reći da što ste duže bili u tom odnosu punom uspona i padova, to se stvorila veća vezanost, toksična vezanost. Vaš mozak je postao kemijski ovisan o nagradi, potvrdi, ljubavi koja je dolazila od strane druge osobe. Iako vam je veliki dio odnosa bio prožet bolnim situacijama, vi svejedno teško puštate tu osobu. Ovo se još naziva i Stockholmski sindrom prema kojemu se žrtva zapravo emocionalno veže za svog zlostavljača te ga u jednom trenutku počinje opravdavati, žaliti jer je i njemu teško te potpuno izgubi osjećaj realnosti i onoga što joj se događa.

Neki od najbitnijih znakova su sljedeći:

• Nadate se da će se osoba javiti iako je prošlo manje ili više vremena od kada ste prekinuli
• Ne možete se ni zamisliti s nekom drugom osobom (svi ostali su vam previše dosadni i nezanimljivi u odnosu na tu osobu)
• Još uvijek se nadate da će se druga strana promijeniti i postati dovoljno dobar partner (iako vam je na sve načine pokazao/la da neće)
• Često vam je u mislima, snovima
• Pitate se jeste li ipak pogriješili što ste otišli, što se niste više trudili te se pitate jeste li ipak sve napravili da bi vaša veza uspijela
• Duboko ste uvjereni da je ta osoba bila muškarac/žena vašeg života te da nikada više nećete nikoga moći voljeti
• I dalje nakon raznih situacija u kojima je partner bio prema vama bezobrazan, grub, toksičan, vi ga imate potrebu braniti pred drugima ili u svojoj glavi nalazite razna opravdanja za njegova ponašanja
• Imate osjećaj da se u svojoj mislima često s njima svađate, raspravljate ili nešto niste „prožvakali“ u cijeloj toj priči

S obzirom na sve moguće vrste manipulacija koje se događaju u toksičnoj vezi, nije nikakvo čudo da se dogodi ovakva vrsta vezivanja. Kako narcisi najčešće odabiru suovisne osobe koji su željni tuđe potvrde, gladni ljubavi, vrlo lako ih je na razne načine izmanipulirati i uvjeriti da je problem u njima, da nisu normalni, da nisu sposobni itd. Polaganom iz dana u dan manipulacijom, osoba gubi sebe i svoje razmišljanje te počinje vjerovati drugoj strani. Nakon stalnih uspona i padova u ovakvim vezama (obasipanje ljubavlju, omalovažavanje i odbacivanje je poznati ciklus u vezi sa narcisoidnom osobom), osoba polako gubi svoju moć i snagu. U jednom trenutku počinje vjerovati da neće preživjeti bez te druge osobe, kao dijete koje ne može preživjeti bez roditelja. Uz sve ovo, osobe koje su nekada bile ili jesu u toksičnoj vezi, uglavnom vuku obrasce iz svog djetinjstva te im se u takvim odnosima samo iznova otvaraju rane povrede.

Iz ovoga je moguće izaći, ali je potrebno svjesno doći do svih svojih osjećaja te potpuno ogoliti svoje iluzije do najčišće realnosti.

Ako toksičnu vezu pogledamo sa strane funkcioniranja mozga, dolazimo do informacije da se u takvoj vezi zbog ciklusa zlostavljanja (koji sam malo prije spomenula), oslobađa hormon kortizol koji je štetan za zdravlje čovjeka. Oslobađa se u stresnim situacijama što je zapravo većina vremena u toksičnoj vezi. Stalno povišen koritzol dovodi do mnogih zdravstvenih problema: lupanje srca, povišen tlak, poremećaj ciklusa kod žena, pretilost ili problemi u prehrani, poremećaj raspoloženja, anksioznost, depresija itd. Zato vam se nakon prekida i početnog osjećaja oslobođenja, može dogoditi kriza, promjene u tijelu, zbunjenost i slično. Zapravo vam se događa “zapamćena trauma” iz odnosa. Nakon bombardiranja ljubavlju, slijedilo je omalovažavanje i odbacivanje i opet ispočetka. Dobijete malo olakšanja, ali nakon toga kreće bolna faza.

U toksičnom odnosu preplavljeni ste ovim hormonom i zato vas nečije javljanje, trenutak nježnosti, nada da će se nešto promijeniti dovodi do trenutnog oslobođenja. Kao ovisniku koji dobije svoju dozu. A tu dozu vam daje osoba od koje se oslobađate. Upravo kod prekida ovakvih veza potreban je no contact, odnosno prekid svih kontakata sa dotičnom osobom (ili zbog djece samo potreban najosnovniji kontakt). Ovo je jako važno dok ste u fazi oporavka i kada svoje tijelo i um učite na drugačiji način funkcioniranja. Prestajete biti izloženi stalnom stresu i borbi koja se odvijala u toksičnom odnosu.
Dok se borite sami sa sobom u prekidanju ove veze na svim razinama može pomoći tjelovježba, šetnja u prirodi, razni hobiji (makar i kratko tokom dana), druženje sa osobama koje vas čuju, podržavaju i s kojima možete biti svoji, čitanje, glazba. Zdravija prehrana obogaćena vitaminima također vam može pomoći u ovom procesu te doprinosi boljem funkcioniranju mozga i tijela.
I zapamtite da jedan korak unatrag, ne znači da ste opet na početku. Sve je to put oporavka koji ima dobre dane, ali i teže dane koje strpljivo i suosjećajno valja prihvatiti za vlastito dobro.

Napisala: Marta Kravarščan, savjetnica u procesu gestalt edukacije, neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, business coach.
Za sva pitanja, dogovor savjetovanja/psihoterapije možete me slobodno kontaktirati na mob:091/935-6942 ili na mail:marta.putpromjene@gmail.com
Ukoliko smatrate da bi ovaj tekst mogao još nekome koristiti, slobodno ga podijelite :).
Facebook stranica: Put Promjene – centar osobnog i poslovnog uspjeha.
Web stranica: http://psihoterapijasavjetovanje.com