“Stojite u trgovini i čekate svoj red na blagajni, kad odjednom počinje lupanje srca, pojačano znojenje, vrtoglavica ili mutan, zamagljen vid, neobične promjene u tijelu i roj svakojakih užasavajućih misli u glavi. Ako ste se ikad susreli s ovakvom situacijom, jako dobro vam je poznato o čemu se ovdje radi. Riječ je o napadaju panike. U današnje vrijeme skoro pa svaka treća osoba doživi neki od oblika napadaja panike ili barem jaku vrstu anksioznosti.
Anksioznost se definira kao stanje uplašenosti ili straha koje uzrokuje naslućivanje stvarne ili zamišljene opasnosti, događaja ili situacije. Prevelika doza anksioznosti dovodi do napadaja panike. U određenom trenutku kada je tijelo mentalno, emocionalno i fizički isrcpljeno pojavljuju se napadaji.

Najčešći uzroci napadaja panike su:

1.Potiskivanje emocija – ponekad osoba može dugo vremena biti izložena stresu, visokoj dozi anksioznosti, potiskivanju emocija te se u određenoj životnoj dobi pojave napadaji panike . Potisnuta ljutnja ili tuga mogu biti okidač za njihov razvoj. Naravno, to se ne pojavi preko noći. Može se dogoditi da osoba godinama skuplja u sebi neke emocije prije nego počne imati simptome koji su karakteristični za napadaje panike. No, iz osobnog iskustva rada sa brojnim osobama koje su se borile sa tim problemom znam da veća psihička i fizička iscrpljenost dovodi do bržeg pojavljivanja ovog problema.

2.Strah – ovdje nije riječ o klasičnom strahu, nešto nas uplaši ili se povremeno uplašimo da se nešto ne dogodi. Ovdje se radi o “strahu od straha”. Osoba u svojoj glavi ima najstrašnije moguće scenarije koji bi se mogli dogoditi kada krene napadaj panike. Najčešće to je strah od smrti, strah od sramoćenja, strah od gubitka kontrole te strah od svakog novog napadaja.

3.Kontrola – ako osjetimo da u nekom području života počinjemo gubiti kontrolu, paralelno s time znaju se pojaviti napadaji panike. Kada ne puštamo da se stvari odvijaju svojim tokom i sve želimo držati pod kontrolom, toliko povećavamo razinu anksioznosti u svome tijelu da ono više ne može izdržati. Tada dolazi do raspada sistema, odnosno do napadaja.

4.Umor – ovaj faktor uz nespavanje, nepravilnu prehranu i nedostatak uzimanja vode, može jako doprinijeti pojavi napadaja panike. Kada smo iscrpljeni fizički, emocionalno i mentalno, tijelo jednostavno više ne može te šalje alarm. Ponekad u obliku bolesti ili prijeloma, a u ovom slučaju u ovom obliku.

Činjenice koje treba znati o napadajima panike

Velika većina ljudi pretpostavlja, a malo toga zna o ovom problemu. Najčešće se boje, a zapravo ne znaju činjenice te suprotno tome vjeruju u lažna uvjerenja.
Najčešća lažna uvjerenja i mitovi su:
“Od toga mogu poluditi.”
Uslijed napada panike osoba se zna uplašiti da će poluditi ili da ludi od tog doživljaja. Međutim, unatoč velikom roju misli u glavi, od napadaja panike se ne može poludjeti. Osoba koja doživljava napadaje panike potpuno je mentalno zdrava, samo trenutno ima poremećaj koji ukazuje da u njoj nešto vrišti i traži pažnju.

“Negdje vani ću pasti u nesvijest.”
Da prvo objasnim sa znanstvene strane zašto ne možete pasti u nesvijest, iako vam je takav osjećaj. Kada krene napadaj panike, vaše tijelo ubrzano tuče te vam tijelom (i glavom) cirkulira dosta svježe krvi i mala je vjerojatnost da ćete pasti u nesvijest. Iako su senzacije ponekad toliko jake da vam se čini da ćete pasti svaki tren.

“Izgubit ću kontrolu.”
Ovdje se osoba može bojati da će izgubiti kontrolu nad sobom te da će se nešto strašno dogoditi. Nitko joj neće moći pomoći, umrijet će i sl. Kao što sam već navela, kada nam se čini da nemamo kontrolu u svom životu, tada se to manifestira kroz tijelo. Također, puno puta kada skrivate nešto te ne možete toliko sve kontrolirati u životu, tijelo počne stvarati napadaje panike.

“Srce će mi stati.”
Osobe znaju strahovati da će doživjeti srčani udar jer otkucaji srca znaju biti izrazito jaki u periodu kada se borite sa ovim napadajima. No naš parasimpatički živčani sustav, odgovoran za vraćanje mira u tijelu, vrlo brzo nakon vrhunca napadaja vraća tijelo u ravnotežu te se na isti način i otkucaji srca normaliziraju.

“Gubim vezu sa stvarnošću.”
Osobi se zna činiti da gubi vezu sa stvarnošću. Ovo se događa zbog jakih senzacija u tijelu kao i misli koje prolaze glavom. Ponekad osobe koje pate od napadaja panike znaju reći da im se čini kao da je svijet projekcija nekog filma, odnosno može im se činiti da nisu više u dodiru sa stvarnošću, kao da su izolirani od “sada i ovdje”.

GRUPA PODRŠKE JE NAMIJENJENA SVIMA KOJI SE BORE SA:

-napadajima panike (povremenim ili svakodnevnim)
-zastrašujućim ili negativnim mislima i/ili slikama u svojoj glavi
-anksioznošću
-jakim nemirnim senzacijama u tijelu
-stresom (fizičkim ili psihičkim)

Online grupa podrške je osmišljena na način da u sigurnom okruženju raznim vježbama, dijeljenjem iskustava, postavljanjem pitanja te izgovaranjem onoga što vas muči prođete kroz ono što vas najviše zastrašuje vezano uz napadaj panike ili neki od navedenih problema.
Kada sve ono sakriveno i neprihvaćeno “pustimo” van te to proradimo, utjecaj istoga se smanjuje. Kao kada se približite nečemu čega se jako bojite te uvidite da to uopće nije toliko strašno.

Ograničen je broj sudionika pošto se radionica odvija u manjim grupama kako bi svaka osoba mogla dobiti najviše za sebe iz provedene radionice te je prijava obavezna.

Ukoliko netko želi indvidualni oblik rada, to je također moguće.

Cijena grupe:100kn po susretu (za cijeli mjesec 350kn)

Online grupa će biti putem aplikacije Zooma te vam za svaki put šaljem link pomoću kojega ćete moći ući u grupu.

Prijaviti se možete ovdje ili na mail:marta.putpromjene@gmail.com.


    Voditeljica radionice: Marta Kravarščan, neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, business coach.

    Više o meni i mom radu:

    Web stranica: http://psihoterapijasavjetovanje.com/

    Facebook stranica: Put Promjene – centar osobnog i poslovnog uspjeha.