Osjećate li se često zatrpani problemima, a kada ih nema ne znate što bi sa sobom?

Užurbanost, preopterećenost, pretrpanost poslom i obavezama na prvu mogu djelovati kao da osoba stvarno nema vremena te kao da ju neprestano sve te vanjske okolnosti guše i stišću. No, uvijek postoji i druga strana priče.

Radila sam sa jednom ženom koja je vječno bila u žurbi, strci, nemiru, neimanju vremena, pretrpana poslom itd. Na svako moje pitanje ili prijedlog da probamo vidjeti što se događa kada stane, ona je to odbijala govoreći da nikako ne može stati.

„Ako stanem, sve će propasti.“
„Ako stanem, neću imati novaca.“
„Jednostavno nemam vremena za stati.“

Iako sam joj rekla da možemo tokom procesa raditi probati istražiti kroz par minuta opciju „Što se događa kada malo mirujem i samo dišem?“ (nije bilo govora o trajnom stajanju). Ništa nije dolazilo u obzir jer ona „to“ jednostavno ne može.
I nije se zaustavila sve dok ju bolest nije zaustavila. Tada je „morala“ stati i posvetiti se sebi te onome što je u njoj.

Zašto je toliko teško stati?

Dok smo zaokupljeni stalnom borbom, brigom, poslom nemamo vremena za sebe. Tako mnogi kažu. No, kada takvo ponašanje odlazi u krajnost, znači da je u pitanju nešto drugo osim silnog posla.

Jednom kada stanete, okrećete se sebi i onome što je u vama. Sve misli, osjećaji, senzacije u tijelu, sjećanja, boli i osjećaj praznine počinju izlaziti na površinu. Progutana tuga počinje dolaziti u valovima te vam se u jednom trenutku čini da će vas preplaviti i da nećete preživjeti.
Hoćete, vjerujte mi da hoćete, da ste nastavili potiskivati tugu tada bi ishod bio drugačiji. Jednom kada stanete, mogu se pojaviti toliko davna sjećanja da se pitate kako ste ih tako dobro prikrili i gdje su se do sada skrivala. Odgovor je da je sve potisnuto u vama i dalje živo te djeluje na nesvjesnoj razini. Davna iskustva povrijeđenosti, srama, tuge, ljutnje, ostavljenosti nastave živjeti u vama polagano vam uzimajući energiju. Mnoge osobe se pretrpaju raznim obavezama samo da ne osjete ponovno sve to iz prošlosti. I tako mogu živjeti godinama.

Što se događa kada stanete?

Osobi koja je navikla na kaos, nemir, žurbu, stajanje može zvučati kao nemoguća misija. Iz tog razloga možete polako krenuti u taj proces. Početi povremenim fokusom na sebe i svoje tijelo u toku dana te pritom budno promatrati svoje misli i sve što se događa u vama. Korisno bi bilo te misli kao i procese zapisivati na papir bez puno analiziranja. Kasnije se možete vratiti na te bilješke i polako ih pročitati. Možete ostati iznenađeni onime što ste zapisali. Te bilješke mogu postati vaš vodič u istraživanju unutarnjeg bića.
Kada stanete nalazite se u sadašnjosti i tu se sve odvija. U sadašnjem trenutku možete proživjeti davno nezavršeno iskustvo, otpustiti, odabrati bolji život za sebe…ali sve to možete kada stanete.
Tada možete osvijestiti kakav život živite, da li je takav život uistinu ono što želite? Jeste li ispunjeni, sretni, budite li se sa osmijehom? Ili vam je život do sada bio samo borba?
Ponekad imate sve, ali zapravo nemate ništa. Imate materijalno, ali nemate ono što vaše biće želi. Nijedan posao, novac ili stvar to ne može nadomijestiti.
Tek kada stanete možete početi tragati za načinom kako se približiti tome da živite bliže onome što želite.
Stati znači vjerovati, prepustiti se i nastaviti djelovati na smiren način u smjeru svojih snova.
Sa punim povjerenjem polako ugasiti u sebi stalnu borbu i napetost i promatrati što se tada događa oko vas i u vama.

Probajte <3

Napisala: Marta Kravarščan, savjetnica u procesu gestalt psihoterapije, neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, business coach.

Za sva pitanja, dogovor savjetovanja/psihoterapije možete me slobodno kontaktirati na mob:091/935-6942 ili na mail:marta.putpromjene@gmail.com

Ukoliko smatrate da bi ovaj tekst mogao još nekome koristiti, slobodno ga podijelite :).

Facebook stranica: Put Promjene – centar osobnog i poslovnog uspjeha.

Web stranica: http://psihoterapijasavjetovanje.com